A venit timpul pentru prima inițiativă concretă la care să lucrăm împreună. Toți cei .

Inițiativa de schimbare a legilor electorale care în forma actuală subminează însăși ideea de alegeri democratice.

Dictaturile care încearcă să mimeze democrația nu se instaurează peste noapte. Ele se așază treptat prin măsuri și legi care să întărească controlul partidelor mari și care, în timp, să blocheze complet accesul oricăror alte forțe politice care și-ar dori să schimbe ceva. O astfel de lege este legea electorală inițiată de PDL în 2011 și continuată de PSD în 2015, prin care primarii se aleg într-un singur tur, chiar dacă nu obțin majoritate.

De ce? Pentru că aici este adevărata sursă de putere: în alegerile locale. Gândiți-vă puțin: niciodată, niciodată, PSD nu a fost învins în alegerile parlamentare înainte să fi fost învins la alegerile locale!

Cât de importanți sunt primarii?

Tindem să credem că mizele importante sunt doar în Parlament și la Guvern. Sunt și acolo, dar nu e de ajuns să rezolvăm problemele Guvernului și ale Parlamentului dacă la nivel local administrația, care are impact direct în viața oamenilor este plină de corupți și de obedienți de partid.

Mai mult, de aproape 30 de ani s-a generalizat ideea că primarul trebuie să fie un” bun gospodar” și cam atât. Că primarul trebuie să asfalteze străzi, să amenajeze parcuri sau să organizeze bâlciuri și festivaluri “gratuite”. Un primar trebuie să fie mult mai mult de atât.

Primarul trebuie să aducă investiții, primarul trebuie să implementeze politici publice deștepte care să nu permită “ghetoizarea” orașelor, primarul trebuie să creeze un mediu care să îi facă pe oameni să vrea să rămână în localitate, să își construiască o viață acolo, să vrea să își crească acolo copiii.

Primarii au în subordine școlile. Deși învățământul pare a fi exclusiv treaba Ministerului Educației, în practică, modul în care copiii învață depinde în mare măsura și de cât de bine își face treaba primarul.

Primarii au în subordine spitale. Felul în care sunt administrate foarte multe dintre spitalele din țară depinde de primari. Sănătatea noastră nu depinde însă doar de spitale ci de o mulțime de alți factori care depind în primul rând de primărie: de la trafic la felul în care se construiește, de la disponibilitatea spațiilor verzi și la reglementări care țin de nutriție și stil de viață al cetățenilor.

Teatre, filarmonici, muzee, toate sunt în subordinea primarului.

Actuala legislație subminează însăși ideea de alegeri democratice:

1) Reduce șansele oamenilor noi care își asumă o candidatură

Legislația actuală descurajează participarea la alegeri reducând astfel opțiunile alegătorilor de a fi reprezentați.

2) Favorizează actualul primar în funcție

Vedem cum în urma schimbării legilor a crescut dramatic numărul de primari realeși. Într-o perioadă în care în jur de 75% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită, peste jumătate din primarii din România au fost realeși. Dacă nu schimbăm legea electorală, această cifră va crește și vom ajunge să avem primari pe viață.

3) Primari izolați de proprii cetățeni

Faptul că un primar nu este votat de majoritatea cetățenilor care aleg să voteze duce la grave probleme de legitimitate și duce la situații extreme, ca în București unde Gabriela Firea a ajuns să transforme clădirea Primăriei într-o fortăreață care să o apere de cetățenii pe care teoretic ar trebui să îi slujească.

Toate aceste efecte reduc democrația, cum bine “greșea” Viorica Dăncilă, și ne adâncesc din ce în ce mai tare în dictatură. O dictatură a primarilor veșnici gata să facă orice pentru a-și păstra funcția și mai nimic pentru cetățeni.

Nu putem să avem o schimbare reală și România nu se poate dezvolta cu corupți și obedienți de partid.

Ce se poate face?

Mișcarea România Împreună alături de alte 24 de organizații civice și de 2 partide politice noi (Uniunea Salvați România și Partidul Oamenilor Liberi) am pornit o inițiativă cetățenească de schimbare a acestei legi prin:

  • Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin
  • Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale
  • Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri

Ce avem noi de făcut?

În primul rând strângem minim 100.000 de semnături pentru ca inițiativa să poată ajunge în Parlament.

Suntem și dacă doar noi am semna pentru această inițiativă ea ar putea fi depusă într-o săptămână. Dar eu cred că putem face mult mai mult. Dacă fiecare dintre noi convinge măcar alți 5 oameni să semneze, vor fi peste 500.000 de semnături doar din comunitatea noastră. Am mai spus-o și o s-o repet: în politică numerele sunt importante. Cu cât suntem mai mulți, cu atât vom fi mai puternici!

Un efort mic din partea fiecăruia ne va face o forță pe care nu o vor mai putea ignora!

4 PAȘI:

Pasul 1: Descarcă tabelul pentru județul/sectorul tău. Pentru diaspora Vezi detailii

Pasul 2: Printează, semnează și apoi convinge rudele, prietenii, colegii de birou să semneze și ei.Citește indicațiile de completare a listelor.

Pasul 3: Când crezi că i-ai convins pe toți, trimite lista (original, nu scan pe mail) către reprezentatul RO+ din județul tău - găsești aici toate detaliile:

Pasul 4: Spune prietenilor pe Facebook, să facă și ei ca tine :) Share

Extra: Dacă nu te-ai alăturat deja comunității noastre, intră aici și citește ce ne propunem să facem împreună și dacă te-am convins înscrie-te.

Mulțumesc,
Vlad Voiculescu
Co-fondator
Co-fondator
Fondator


Te rog, dă mai departe:


Aici poți să mă urmărești sau să îmi scrii: