Vlad Voiculescu

whatsapp-image-2021-06-24-at-23.50.16

Salut!

Sunt Vlad și candidez pentru președinția Biroului Municipal USR PLUS București. 

Candidez pentru a continua ce am început. Candidez pentru că este un moment de restart și urmează ani de construcție în care ne vom redefini împreună organizația și rolurile, în care vom continua ce am început bun și în care va trebui să schimbăm ce ne-a slăbit în trecut. 

La 18 ani am plecat în Austria pentru a studia la Universitatea de Economie și Business din Viena. Am muncit pe străzile Vienei, am montat leagăne pentru copii și am vândut bilete la concerte, pentru bani de mâncare și de cărți.

După absolvire am lucrat în bănci de renume din Viena timp de 10 ani. Înainte să mă întorc în România, în 2016, eram Vicepreședinte al Diviziei de Finanțări a proiectelor de infrastructură. Acolo am lucrat la proiecte de spitale, școli, autostrăzi.

În 2008 am aflat că pacienții cu cancer din România – adulți și copii – nu au medicamente esențiale. Am organizat o rețea de voluntari care a ajutat gratis peste 2.500 de români să aibă acces la tratament. Nu știu câți vă mai amintiți articolul din presa vremii (Hotnews) dar acela a fost începutul primei schimbări la nivelul sistemului – schimbare ce a ajutat zeci de mii de români.

Apoi am aflat că pentru mii de copiii bolnavi de cancer viața înseamnă doar casă și spital. Am investit banii economisiți din salariul de la bancă în terenuri din satul meu, pentru a construi prima tabără pentru copiii bolnavi de cancer din România. Din 2014 până azi, peste 1000 de copii au fost acolo. Tabăra se numește MagiCAMP. Am aflat apoi că părinții erau nevoiți să locuiască luni de zile pe un scaun din spital pentru a fi alături de copiii lor bolnavi. La început le-am pus apartamentul meu la dispoziție pentru a avea un loc unde să se odihnească omenește, apoi, alături de peste 100.000 de donatori, am dezvoltat proiectul la 18 case și apartamente – la București, Viena, Chișinău, Cluj, Iași, Timișoara. Se numesc MagicHOME și nu sunt povești, ci locuri în care veți găsi zeci de familii în fiecare zi a anului. Una dintre marile mele bucurii este legată atât de succesul acestor proiecte, cât și de performanța unei echipe care reușește să ajute mii de familii de mai bine de 7 ani încoace.

În 2016, am condus Ministerul Sănătății, fără niciun compromis cu mafia din sistem și ramificațiile ei în politică. După șapte luni, eu am plecat de la Minister, iar ei s-au întors la vechile metehne. Proiecte bune pe care le începusem – spitalele regionale, noul spital de cardiologie din București, reforma managementului sau mecanismele de transparență și integritate – au fost oprite. Le-am reluat când am revenit la Ministerul Sănătății în decembrie 2020, respectând aceleași valori.

Am reluat proiectele de investiții – începând cu spitalele regionale a căror pregătire am demarat-o alături de Banca Europeană de Investiții în 2016 – și am pus alături de Ioana Mihăilă și Cristian Ghinea bazele pentru ca România să poată livra proiectele de investiții în spitale de care România are nevoie.

Am adus oameni din afara sistemului în Ministerul Sănătății, am deranjat și oprit aranjamente locale la spitale, iar noul președinte al CNAS a pornit concursuri peste tot în țară. Peste tot unde achizițiile, alocările de fonduri sau de putere pot fi influențate, peste tot vechile partide și-au plantat oamenii. Fără proptele politice însă, o parte din acești oameni care dețin controlul resurselor în sănătate, fie nu reușeau să lege două idei, fie nu s-au prezentat la concurs. Toți acești oameni numiți politic de PSD sau PNL pentru a servi interesele lor locale și naționale și-au văzut dintr-o dată pozițiile amenințate. Pentru prima dată nu de oamenii altor partide – pentru că USR PLUS nu a făcut în sănătate nicio numire pe criterii politice! – ci de propria incompetență.

Am descoperit și am arătat o parte din minciunile și jaful din gestionarea pandemiei. De la manipularea calculului incidenței la direcționarea testelor către anumite laboratoare private și mituirea presei prin bani de la guvern, de la jaful enorm de la Unifarm la raportarea falsă a deceselor cauzate de Covid-19.

Am demarat alături de colegii din minister și din parlament proiecte pentru parteneriate internaționale, digitalizare, am îndreptat nedreptăți vechi precum neluarea în calcul a gărzilor la calculul vechimii în muncă a medicilor și nedreptăți noi precum vaccinarea în centrele militare exclusiv a “specialilor”, “esențialilor”. În urma transparentizării datelor despre vaccinare, toate aceste centre au fost deschise tuturor românilor.

Pentru sistemul sanitar și pentru întregul sistem public înțesat cu privilegii, “misecuvenisme” și tăiere de frunze la câini, transparența este de-a dreptul un dezinfectant. Ca orice dezinfectant, transparența deranjează. Cât de tare deranjează cred că am văzut cu toții urmărind campania de linșaj mediatic și politic de la începutul acestui an. Ca prin farmec, a doua zi după eliminarea mea și a Andreei Moldovan din guvern, problemele din sănătate au încetat, politicieni din vechile partide s-au relaxat, ba chiar și protestele de stradă au încetat. De la demiterea mea încoace nicio problemă din sistem nu mai este legată direct de un ministru, miile de decese care nu fuseseră raportate sunt o simplă eroare statistică, amorțirea teribilă a campaniei de vaccinare “este un succes” pentru că așa ne repetă mai marii statului, iar furtul nemaivăzut din banii statului din ultimii ani probabil că vor încerca să îl încadreze la capitolul… “ghinion”.

Statul român, în sănătate și în toate celelalte domenii, pierde încrederea oamenilor. Nu se poate construi nimic fără încredere, iar încrederea se construiește cu rezultate și cu transparență. 

Am încredere că echipa pe care am construit-o la Ministerul Sănătății alături de Ioana Mihăilă va duce mai departe proiectele începute.

Suntem peste 5.000 de membri în filiala USR PLUS București. Și totuși, dacă ai citit până aici, cel mai probabil am avut ocazia să ne strângem mâna și să lucrăm împreună în anii din urmă. Suntem cea mai mare comunitate a singurei forțe politice ce are ca scop asumat finalizarea modernizării României, a încetării privilegiilor și hoției, a promovării transparenței și competenței în funcții publice și a inițiativei private.

Am construit alături de voi încredere și USR PLUS București a avut rezultate extraordinare. Știm cu toții însă că a fost doar începutul. Vreau să duc mai departe alături de voi lupta pentru adevăr și pentru apărarea intereselor oamenilor cinstiți din țara asta.

Aș spune că în USR PLUS București avem patru lucruri de făcut – două interne și două externe – deloc ușoare: 

 1. Să devenim o singură echipă, una în care învățăm unii de la ceilalți, din istoria diferită a celor două organizații care acum au devenit una. Să regăsim inspirația și bucuria care ne-a adus pe fiecare dintre noi într-o organizație politică; Organizația PLUS București a fost întotdeauna principalul rezervor de resurse umane din întreg partidul, un model de organizare și colaborare, o organizație în care am oferit și am construit împreună încredere. Asta îmi doresc pentru USR PLUS București, alături de colegi din fostul PLUS și din fostul USR.

2. Să construim structuri executive performante la nivelul Bucureștiului care 

  • să ducă la un alt nivel comunicarea (internă și externă), 
  • să ofere susținere și suport tehnic colegilor care ocupă o funcție publică, la nivel local sau național, cu grupuri de profesioniști pe cele mai importante domenii (educație, sănătate, mobilitate, digitalizare etc);
  • să activeze membrii - nu doar în campanii, nu doar pentru ieșire în stradă, ci folosind enormele capacități intelectuale și de experiență profesională pe care le avem la îndemână;
  • să atragă oameni care vor să construiască pentru comunitate (și care au demonstrat asta prin fapte) alături de noi în echipa USR PLUS București;
  • să pregătească prin cursuri, seminarii, workshopuri și dezbateri oamenii de care orașul și țara vor avea nevoie în anii care vin și să îi promoveze

3. Să impunem un alt ritm de schimbare în administrațiile Bucureștiului. În septembrie anul trecut am reușit să îndepărtăm ceea ce a fost probabil cea mai coruptă conducere a Bucureștiului și a sectoarelor. Nu am reușit să facem asta peste tot și nu peste tot unde am reușit avem acum direcția și ritmul pe care îl dorim noi și îl așteaptă cei care ne-au acordat încrederea. Avem un primar general pe care îl vom sprijini în continuare, dar ritmul și pe alocuri chiar direcția vor trebui să fie diferite de ce am văzut până acum. Și aici există destule exemple despre cum se pot face lucrurile altfel la primarii USR PLUS de la sectoare și din țară. Biroul Municipal va lucra atât cu administrația cât și cu Birourile Locale de sector și cu Biroul Național al USR PLUS. 

4. Să revenim cât mai aproape de oamenii pe care ne-am angajat să îi reprezentăm, 

  1. prin dialogul continuu cu societatea civilă
  2. prin proiecte în comunități
  3. prin preluarea ideilor și problemelor comunității și transformarea lor în acțiuni în consiliile locale, în consiliul general, în cadrul autorităților naționale sau în Parlamentul României;
  4. prin comunicarea continuă către bucureșteni a rezultatelor colegilor din USR PLUS București aleși în funcții publice. 

Îmi doresc pentru noi toți ca după aceste alegeri să construim împreună. USR PLUS a dat oamenilor speranță. Sunteți, suntem șansa unei generații, iar orice faptă și orice cuvânt fie construiesc, fie retează această șansă. 

La scurt timp după ce am plecat de la Ministerul Sănătății, într-o discuție despre motivele linșajului mediatic și politic din cele aproape 4 luni de mandat, interlocutorul meu mi-a enumerat câteva dintre nemerniciile din ultimele decenii, mi-a spus că așa este politica și a rezumat memorabil printr-o propoziție scrisă acum vreo 20 de ani: “în politică, drumul către adevăr și frumos, nu e nici adevărat și nici frumos”. Nu m-am încumetat să îl contrazic – evident cunoștea trecutul politicii noastre mult mai bine decât mine. V-aș provoca însă să îl contrazicem împreună, prin felul în care noi – USR PLUS – vom face politică în anii ce vin. Personal cred că tocmai felul în care faci lucrurile nu numai că poate schimba rezultatul, dar ajunge să te definească și să definească grupul din care faci parte. Cu alte cuvinte, cred că drumul contează și cred că trebuie să fie onest și rezonabil de frumos.

Vă aștept la vot! Fiecare vot pentru mine va fi un semn de încredere în mine și în obiectivele pentru USR PLUS București.

Vă mulțumesc!

Vlad.